KUIL GURDWARA TATT KHALSA DIWAN

Gurdwara Tatt Khalsa Diwan adalah Kuil Sikh berhampiran Pasar Basah Chow Kit dan Kampung Baru. Ia adalah kuil Sikh yang terbesar di Asia Tenggara dan rumah kerohanian bagi 75,000 penduduk Kuala Lumpur yang berbangsa Sikh.

Tersergam megah di sempadan pasar Chow Kit Kampong Bharu, yang gurdwara adalah petunjuk kepada masyarakat Sikh, kedua-dua tempatan dan asing. Pekerja asing yang bekerja di kawasan perniagaan terdiri daripada 30% daripada jemaah. Mereka datang secara sukarela dan mencari keselesaan dalam syarikat saudara-saudara mereka.

Akar gurdwara dapat dikesan kembali ke tahun 1819, ke laman web asal di mana Hospital Besar Kuala Lumpur sekarang berdiri.

Kerajaan British secara rasmi diperuntukkan lot untuk masyarakat Sikh di Jalan Raja Alang pada tahun 1922.

Pembinaan kuil dua bangunan, berdiri di atas 1.5 ekar tanah di tengah-tengah kawasan komersil utama, telah dibiayai sepenuhnya oleh ahli-ahli gurdwara.

Sebuah sekolah agama mempunyai kira-kira 500 pelajar dan 20 guru pada tahun 1970 tetapi terpaksa ditutup kerana kekurangan pelajar. Gertakan lalu lintas bandar, mengubah perjalanan lima minit untuk merangkak dua jam itu, telah membuat ia mustahil bagi pelajar-pelajar untuk mencapai sekolah tepat pada masanya.