Logo PKB
 • Selamat datang ke Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB)

 •  Notis Tawaran Sebutharga 20 unit gerai "push cart". Membekal dan menghantar 20 unit "Push Cart" untuk kegunaan penjaja tepi jalan di Kampong Bharu, Kuala Lumpur. Untuk maklumat lebih lanjut, Sila Klik Disini.
 •  Klinik Penyelesaian Harta Pusaka sesi SEPTEMBER pada 14 & 28 OGOS 2017 (Khamis), Jam 10.00 pagi hingga 4.30 petang di Pejabat PKB. Sila Klik Disini.

 •  Flyer Informasi Penggunaan Produk Biodegradasi di Wilayah Persekutuan. Sila Klik Disini.

 • Baru Pasar Raja Bot sekarang dengan rupa yang baru. "Lebih tersusun dan bersih." Jangan ragu untuk Lawati Pasar Raja Bot di Kampong Bharu.

 •  Pengumuman kepada Pemilik / Pewaris Tanah di Kampong Bharu, anda boleh mengemaskini maklumat anda di sini .

 • Baru  Bagi yang berminat untuk membeli Buku Pelan Induk Terperinci Pembangunan Kampong Bharu, Sila datang ke pejabat kami di PKB. Harga adalah amat berpatutan, bagi softcover harga yang ditawarkan adalah RM200 sahaja manakala bagi hardcover pula ditawarkan pada harga RM250 sahaja. Jika terdapat sebarang pertanyaan, hubungi kami di talian : 03-2692 6733.

Kuil Gurdwara Tatt Khalsa Diwan

Gurdwara Tatt Khalsa Diwan adalah Kuil Sikh berhampiran Pasar Basah Chow Kit  dan Kampung Baru. Ia adalah kuil Sikh yang terbesar di Asia Tenggara dan rumah kerohanian bagi 75,000 penduduk Kuala Lumpur yang berbangsa Sikh.

Tersergam megah di sempadan pasar Chow Kit Kampong Bharu, yang gurdwara adalah petunjuk kepada masyarakat Sikh, kedua-dua tempatan dan asing. Pekerja asing yang bekerja di kawasan perniagaan terdiri daripada 30% daripada jemaah. Mereka datang secara sukarela dan mencari keselesaan dalam syarikat saudara-saudara mereka.

Akar gurdwara dapat dikesan kembali ke tahun 1819, ke laman web asal di mana Hospital Besar Kuala Lumpur sekarang berdiri.

Kerajaan British secara rasmi diperuntukkan lot untuk masyarakat Sikh di Jalan Raja Alang pada tahun 1922.

Pembinaan kuil dua bangunan, berdiri di atas 1.5 ekar tanah di tengah-tengah kawasan komersil utama, telah dibiayai sepenuhnya oleh ahli-ahli gurdwara.

Sebuah sekolah agama mempunyai kira-kira 500 pelajar dan 20 guru pada tahun 1970 tetapi terpaksa ditutup kerana kekurangan pelajar. Gertakan lalu lintas bandar, mengubah perjalanan lima minit untuk merangkak dua jam itu, telah membuat ia mustahil bagi pelajar-pelajar untuk mencapai sekolah tepat pada masanya.

KWPKB DBKL perbadanan putrajaya PL MSWP MYGOV MAMPU MSC 

PERBADANAN PEMBANGUNAN KAMPONG BHARU (PKB)
Aras Bawah, 1 & 2, Lot 61 Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah,
Kampong Bharu, 50300 Kuala Lumpur


Phone  Talian Pantas : +603–2692 6733
Fax  Faks : +603–2693 4733
Email  Emel : webmaster[at]pkb[dot]gov[dot]my
                    
pertanyaan[at]pkb[dot]gov[dot]my
 
 

 

Ikuti Kami di:

 • Statistik Pelawat:
  • Hari Ini:  344
  • Bulan Ini:  141,283
  • Keseluruhan:  2,248,568

Kemaskini Terakhir: September 15, 2017 @ 10:45 am

Penafian : PKB tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.